Top 10 aandachtspunten waar je op moet letten bij aanschaf van een refurbished – “tweedehandse” telefoon

Nu aan het lezen
Top 10 aandachtspunten waar je op moet letten bij aanschaf van een refurbished – “tweedehandse” telefoon

Tweedehandse iPhone kopenHet kopen van een tweedehands mobiel (soms ook omschreven als “Refurbished“) is niet altijd zo vanzelfsprekend. Je hebt de overweging gemaakt om niet de volle mep te betalen of een nieuw toestel bij een nieuw abonnement.

Het kopen van een tweedehands toestel kan zeker financiële voordelen hebben voor je, echter zijn er wel puntjes waarbij je goed moet opletten bij aanschaf van een refurbished telefoon.

Voordelen van het aanschaffen van een tweedehands toestel

Bij het kopen van een tweedehands telefoon kun je financieel gezien voordeel hebben. Je kan een gelijkwaardig abonnement nemen qua data en belbundel, maar dan voor een veel lager maandbedrag. Of je hoeft niet een tweejarig abonnement af te sluiten met het gewenste toestel, dus een jaarabonnement is prima. Mocht je (nieuwe) provider te wensen overlaten, zit je er niet gelijk een jaar langer aan vast. Daarnaast is een refurbished toestel een stuk goedkoper dan een nieuw toestel, maar nog net zo goed als een nieuw toestel. Kijk ook altijd even goed of je nog garantie hebt.

Waar op te letten bij aanschaf van een tweedehands telefoon

Uiteraard brengt een tweedehands toestel wel een aantal risico’s met zich mee. De telefoon is van iemand anders geweest en je weet niet hoe hij of zij hiermee is omgegaan en er mee is gebeurd. Om teleurstellingen te voorkomen hebben wij een top 10 van tips samengesteld om dit risico zo klein mogelijk te houden, zodat je kan genieten van een zo goed als nieuw toestel.

  • Tip 1: Check het serienummer
    Koop je een iPhone? Kijk dan het serienummer na op stopheling.nl. Dit is ook meteen de eerste stap. Doet de verkoper hier moeilijk over? Dan weet je natuurlijk genoeg. Sommige toestellen zijn gestolen en worden zo te koop aangeboden. Voorkom dat jij niet slachtoffer wordt van heling, want dat is ook strafbaar!

  • Tip 2: Vraag om het aankoopbewijs
    Door om een aankoopbewijs te vragen, weet je hoe oud het toestel is en of er eventueel nog garantie op zit. In de wetgeving is het zo geregeld dat een telefoon 2 jaar garantie moet hebben bij de fabrikant. Uiteraard kan dit ook een bewijs zijn dat de telefoon niet gestolen is. Echter is tip 1 een stuk veiliger!

  • Tip 3: Batterijduur
    De batterij is vaak een heikel punt van een toestel. De accu kan na een verloop van tijd kuren vertonen door snel door haar energie te zijn. Indien de telefoon nog niet volledig is gewist, kun je de gemiddelde batterijduur bekijken. Via iPhone kun je dit doen via: ‘Algemeen>Gebruik>Batterijgebruik’.

  • Tip 4: De staat van het toestel
    Uiteraard is het belangrijk hoe de staat is van het toestel. Test de telefoon op haar zwakke punten:
    – Microfoon
    – Headset
    – Homebutton
    – Touchscreen
    – Wi-Fi
    – Knoppen
    – Camera’s

  • Tip 5: Bij het kopen van een toestel via Marktplaats
    Er worden tegenwoordig veel toestellen aangeboden via Marktplaats. Check of de verkoper een betrouwbare verkoper is. Doe dit door te kijken naar hoelang hij of zij actief is op Marktplaats, andere spullen aanbiedt, spelling, woonplaats, contactgegevens en naar de prijs! !

  • Tip 6: Doe een prijs vergelijkend onderzoek
    Door een goede prijsvergelijking te doen, kun je zien of jij teveel of te weinig voor een toestel betaald. Bij een te duur aangeboden toestel kun je besluiten verder te kijken. Bij een te goedkoop aangeboden toestel kun je twijfels trekken en tip 6 nog eens doornemen. !

  • Tip 7: Toestel opnieuw laten instellen door de verkoper
    Zorg ervoor dat de telefoon volledig is gewist naar fabrieksinstellingen. Laat dit wel door de verkoper doen en start na de verwijdering van de instellingen de telefoon op en check of het helemaal juist is gedaan. Bij een iPhone moet “Zoek mijn iPhone” uitstaan

  • Tip 8: Ken de zwakke punten van het toestel en controleer die daarop
    Door tip 4 en 8 goed uit te voeren kun jij een conclusie trekken of het de aankoop waard is. !

  • Tip 9: Weeg af of het de besparing waard is
    Probeer een afweging te maken of de telefoon niet te duur is, omdat hij “zo goed als nieuw is”. Soms scheelt dit met een nieuw toestel amper een paar tientjes. Voor die paar tientjes heb je een goednieuw toestel en volledige garantie. Een goede afwezig is van belang voor het vertrouwen in het toestel. !

  • Tip 10: Last but not least, is hij simlockvrij?
    Sommige toestellen zijn beveiligd met een simlock van de desbetreffende provider. Je ziet dit niet veel meer tegenwoordig, maar kan alsnog voorkomen. Koop je een iPhone over, dan moet je namelijk nog een tweede check uitvoeren. Heeft de verkoper een activeringsvergrendeling erop staan? Dit is een anti-diefstal die het toestel onbruikbaar maakt. Vraag de verkoper dus direct om dit te checken en uit te schakelen.

Tot slot

Het uitzoeken van een goed tweedehands toestel is geen appeltje eitje, maar een tijdrovende bezigheid. Je kan natuurlijk maar een keer je geld uitgeven. Indien je dit zorgvuldig wilt doen, is het nalezen van deze tips een echte aanrader. Op het moment je deze tips uitvoert is de kans dat je een miskoop te pakken hebt een stuk kleiner. Wij wensen je alvast veel plezier met het uitzoeken naar een tweedehands toestel!

Wat vind jij van dit artikel?
Heeft mij geholpen!
33%
Informatief
67%
Neutraal
0%
Gehad
0%
Nooit meer
0%
Over de schrijver
Dennis Toele

Direct vanaf de eerste lancering van de iPhone was ik gecharmeerd van de iPhone; het materiaal, de finesse en de ongekende (nieuwe) mogelijkheden van een “smartphone”. Omdat de abonnementsprijzen nogal uiteen liepen startte ik een eigen onderzoek en al snel begon iedereen mij te zien al “specialist”. Sindsdien draag ik bij aan Goedkoopste iPhone.nl.

Stel je vraag / Reageren